Границата на помощи за деца вече е 400 лева
Границата на помощи за деца вече е 400 лева / снимка: Dariknews.bg

Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г. от 1 юли т. г. границата за достъп до семейни помощи за деца се увеличава  от 350 лв. на 400 лева, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Разширяването на достъпа има отношение към най-масовото подпомагане - месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20- годишна възраст.

Този критерий не се отнася за семейства с деца с трайни увреждания, с един жив родител или настанени в приемни семейства и в семейства на роднини или близки.  Заявленията се подават в дирекцията по постоянен адрес, с изключение на случаите на съвместно живеещи родители без граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес.

Размерът на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище беше определен от Министерския съвет на 250 лева. Заявлението за тази целева помощ се подава след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 15 октомври.

Изключение са случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска комисия, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от началото на учебната година. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно училище до завършване на първи клас.