Инспекцията по труда проверява фирмите, извършващи саниране
Инспекцията по труда проверява фирмите, извършващи саниране / Дарик Сливен, Архив

192 проверки по спазване изискванията на трудовото законодателство са извършили инспектори от Инспекция по труда в Сливен за периода 24 октомври - 25 номеври. Две от тях са са съвместно с представители на други контролни органи.

Констатирани са общо 856 нарушения. Установени са 7 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение. За констатираните нарушения са дадени 806 задължителни за изпълнение предписания на работодателите, спрени са от експлоатация 4 машини, съоръжения и участъци, отстранени от работа 2 работници, поради липса на правоспособност.

Съставени са 58 акта за установени административни нарушения. През периода са постъпили 11 искания, сигнали и запитвания от граждани. Решени са всички.

Повечето жалбоподатели са с прекратени трудови правоотношения. В случаите, когато трудовите правоотношения са прекратени, в преобладаващата съдебна практика е възприето становището, че се касае за имуществени спорове с гражданскоправен характер между работници и работодатели, които следва де се решат единствено по исков ред пред граждански съд.

Въпреки това Инспекцията по труда извършва проверки по всички постъпили искания и сигнали в законоустановените срокове и прилага законовите си правомощия.

Инспекцията по труда започва проверки на фирмите, извършващи саниране на сгради. Дейността е рискова и ще се следи за използване на предпазни средства, квалификацията на извършаващите тази дейност и спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд.