40 участници очакват на първия  Ruse Hack в Русенския университет
40 участници очакват на първия Ruse Hack в Русенския университет / снимка:РУ

Startup Factory, Русенският университет и „Идеята МИ“ организират за първи път в Русе хакатон – Ruse Hack 2015. Събитието ще се проведе от 29 до 31 май в университета. То е насочено към хора с интереси в областта на софтуерната разработка, онлайн предприемачеството, информационните технологии и иновативните продукти. Началото е в 18:30 часа на 29 май, петък, в зала 2.203.

Екипи, съставени от програмисти, дизайнери и предприемачи, ще се състезават в рамките на три дни, разработвайки приложения, които решават проблеми на Русе или правят живота на русенци и гостите на града по-лесен. До момента повече от 30 участници са заявили, че се включват в хакатона, като до началото на събитието се очаква броят им да достигне 40, съобщи управителят на Startup Factory, Емилиян Енев. Проф. Михаил Илиев подчерта, че инициативата е отлично начало, което трябва да се превърне в традиция, защото идеята му е да привлече ученици и студенти с интереси към ИТ сектора, които да развият дух на предприемачество и придобият увереност в способностите си да разработват собствени идеи с пазарна стойност. Управителят на „Идеята Ми“, г-н Димитър Димитров добави, че хакатонът може да има реален ефект върху местния бизнес, да стимулира раждането на собствени бизнеси, да помогне на компаниите да открият и привлекат на работа талантливи специалисти. Доказателство е силната подкрепа от множество фирми за реализацията на първия в Русе хакатон.

Допускат се отбори от 2-ма до 4-ма души, които могат да се сформират както предварително, така и преди старта на самия хакатон. Задължително е поне един човек от отбора да бъде програмист. Нямат значение нивото и опитът му в областта на софтуерните разработки.

За тези, които нямат предварителна концепция какво приложение да разработят, ще бъдат предоставени насоки и идеи, които могат да използват в работата си. Организаторите не поставят ограничения за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Очаква се по време на хакатона да бъдат създадени приложения за градския транспорт, сигнали за администрацията, 3D-визуализация на обекти в Русе, навигация в обществени сгради и др.

В последния ден на Ruse Hack 2015 екипите ще направят демонстрация на разработките си пред жури. Началото на презентациите е в 15:00 часа, на 31 май, неделя.

 

За всички участници ще има награди, осигурени от спонсорите на събитието. Наградният фонд е на стойност над 2000 лева. Първите три проекта, оценени най-високо, ще бъдат допълнително подкрепени от организаторите на форума. Награждаването на най-добрите приложения ще бъде след 17:00 часа в неделния ден.