Следващият парламент трябва да предложи нова енергийна стратегия
Следващият парламент трябва да предложи нова енергийна стратегия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Следващият парламент трябва да предложи нова енергийна стратегия
73663
Следващият парламент трябва да предложи нова енергийна стратегия
  • Следващият парламент трябва да предложи нова енергийна стратегия

Новият парламент да вземе решение за нова енергийна стратегия, която да каже какво ще става с големите енергийни проекти. Това заяви в предаването „Кой говори” лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„За нас това, което е спешно да бъде направено, е непременно да бъдат извадени на преден план задълженията на НЕК, които не могат да бъдат покрити от цялата система. Регулаторът ясно каза, че половината от задълженията на НЕК са генерирани от проблеми с калкулацията на цената във времето назад. С други думи през ценовите механизми законът позволява във времето през увеличението на еленергията и нейната цена, да бъдат компенсирани и системата да бъде балансирана. Втората половина обаче, този 1,5 млрд., които висят на шията на НЕК от времето а АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, политиците трябва да кажат какво го правят. Преди избори започва да се експонира този въпрос, после сякаш спихва. Но този 1,5 млрд. стои като воденичен камък на цялата система и заплашва да спре разплащанията в тези 3-4 месеца, когато идва есента и настъпва новата зима”, коменитра пред Дарик Пламен Димитров.

„Трябва да има мораториум върху нови дългове. Това трябва да гласува парламентът. Новият парламент да вземе решение за нова енергийна стратегия, която да каже какво ще става с големите енергийни проекти. Като не могат да се разберат как точно да се случва, нека ги замразим временно, поне що касае договорите”, заяви още Димитров.

По думите му в момента може да бъде гласуван частично план за оздравяване на НЕК. „Това е по-малко вероятно, затова казвам, че сигурно няма да бъде подкрепено. Този 1,5 млрд. да бъде видян във времето следващите пет години как държавата го гарантира или го преоформя като държавен дълг”, каза лидерът на КНСБ.