Дядо твори картонени шедьоври
Дядо твори картонени шедьоври / DarikNews.bg, Невена Божкилова

65-годишният Събин Попов е открил своето хоби преди десет месеца. Провокацията идва от неговия внук Дани, който обича рицари, замъци и приказните истории за тях. Така дядото на малчугана решава да измайстори замък от картон. Получава се не обикновен картонен дворец, а изящен уникат с всякакви детайли и подробности по него. Това е замъкът на Едмон Дантес, разказва талантливият дядо.

Първопричината за направата на всички картонени замъци, къщи, яхти, крепости и т.н. е 10-годишният Данаил Митев, който е роден в Стара Загора, но живее със семейството си в Бургас. През ваканциите гостува на дядо и баба в града на липите. Самият Дани е помагал и за направата на космическия кораб "Бойна луна".

Приказния картонен влак пък, заедно с гарата, на която пристига, е толкова реален, че човек се чуди, на коя легендарна железница е този макет. Но Събин не работи по модел. Всичко, което е създал от картон се е родило във въображението му.

Уникалните девет картонени скулптури ще са на разположение на старозагорци в Регионалната библиотека още една седмица. След това Събин планира да ги изложи в някоя банка, за да може да ги видят още повече хора.

Той обмисля да прави и поръчкови картонени макети. Казва, че касичката на внука трябва да се попълва някак си.