Плевнелиев: Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни
Плевнелиев: Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Плевнелиев: Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни
58574
Плевнелиев: Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни
  • Плевнелиев: Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни

Да заменим думичката „прозрачност" с „предсказуемост" - за това призова президентът Росен Плевнелиев по време на бизнес форум. Според Плевнелиев страната ни е успява да спазва добра финансова дисциплина, което е ключово за развитието ни. Президентът е категоричен, че възвръщането на доверието е изключително важно, за да постигнем устойчиво развитие.

„Все повече като че ли трябва да заменим думичката прозрачност с думичката предсказуемост да могат всички да планират, да очакват какво точно ние ще решим, защото е част от една дългосрочна стратегия - не да изненадаме неприятно, а приятно, с това, че вървим постепенно в една и съща посока. Предсказуемостта на действията ни, стремежът да спазваме обещанията си са общовалидни както за политиката, така и за бизнеса", каза президентът.

Той напомни, че е важно да се управляват умно публичните инвестиции на базата на ясни правила и приоритети с цел стимулиране на двигателите на растежа и да се инвестира в проекти, които имат мултипликационен ефект, а не еднократен ефект на харчене.

„Кризата ни прави по-дисциплинирани и по-ефективни. В условията на много ограничен ресурс се налага да избираме правилно приоритетите, да развиваме силните си страни, да инвестираме и да действаме умно и устойчиво. Сега сме по-мотивирани от всякога да търсим и иновативни решения, тоест от малкото да правим повече, защото ресурсът е ограничен", коментира Росен Плевнелиев.