Гроздан Илиев предлага създаването на орган за контрол на експертизите
Гроздан Илиев предлага създаването на орган за контрол на експертизите / снимки: БГНЕС, архив
Гроздан Илиев предлага създаването на орган за контрол на експертизите
58548
Гроздан Илиев предлага създаването на орган за контрол на експертизите
  • Гроздан Илиев предлага създаването на орган за контрол на експертизите

За създаването на орган, който да контролира работата на вещите лица и да отговаря по въпроси, свързани с експертизите, се обяви зам.-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Пред Дарик той подчерта, че едно такова звено би решило до голяма степен проблемите, свързани със заключенията на специалистите, а по този начин да помогне и на хода на самите дела.

„Определено това не може да бъде един орган, който да бъде „прикачен” към изпълнителната власт. Не би следвало да бъде и към Министерството на правосъдието. Необходимо е това да бъде един орган, който да бъде изведен на равно отстояние от съд, прокуратура, МВР, изпълнителна власт и да е достатъчно независим. Би могло да се помисли като евентуален вариант към Висшия съдебен съвет, но там също не могат да се правят ред възражения”, коментира той.

„Това трябва да бъде една сериозна институция, еднакво създаваща по отношение на всички убеждението за обективност, за безпристрастност, за това, че може да се разчита на нея, независимо от сложността и проблематиката на делата, по които се назначават тези експерти. Затова е крещяща необходимостта една такава институция да се създаде, която да поеме тази дейност”, заяви още Илиев.