Патриарх Маским спасил от събаряне пернишкия храм Свети Иван Рилски
Патриарх Маским спасил от събаряне пернишкия храм Свети Иван Рилски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Патриарх Максим е предотвратил събарянето на централната пернишка черква "Свети Иван Рилски". В тези дни на скръб и траур по повод кончината на Негово Светейщество, перничани си спомнят за времето, в което се заговорило, че храмът трябва да бъде премахнат. С реакцията и настояването на партиарха пред тогавашните първи в държавата, местните жители отбелязват, че Максим винаги е имал специално отношение към Перник.

Благодарение лично на неговото застъпничество е оцелял храмът "Св. Иван Рилски", наречен за събаряне през годините на социализма. Повод за премахването му била новоизграждащата се административна сграда, в която се помещават общинската управа и областната администрация. Патриарх Максим се обявява против това решение през 1978 година лично пред първия тогавашен ръководител Тодор Живков. Запознати твърдят, че хората, през чиито уста е минавало разпореждането за събарянето на "пречещата" черква, са заболявали и умирали скоротечно.

"Едно от съображенията ми за запазването на църквата в Перник беше, че Дечко Узунов, народният художник, там е рисувал стенописите като млад и после никъде другаде образи на светии не е рисувал". Това е споделил в интервю приживе Партиархът, отбелязвайки още пред Живков: "Всичко това трябва да се събори, да се унищожи църквата, която е сърцето на града, заради партийния дом?".

Седмица след този разговор е пуснато електричеството и водата в храма, възобновени са и прекъснатите служби.

С благоволението и по волята на Патриарх Максим през 2009 година в Перник за вечни времена беше донесена частица от мощите на Св. Иван Рилски след дълги моления от страна на гражданството и след решение на пълния състав на Светия Синод. Нееднократно на празника на светията, покровител на града, Патриархът е оглавявал празничните богослужения. В последните години с неговото благословение това правеше първият му помощник епископ Йоан.

За срещата през 1998 година с патриарх Максим си спомнят и жителите на пернишкия квартал "Мошино". Лично патриархът тогава извърши освета на възстановената черква "Свети Пророк Илия".