Полицейска охрана в училището на авторите на гаврата във Фейсбук
Полицейска охрана в училището на авторите на гаврата във Фейсбук / Дарик Добрич

В Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич има полицейска охрана заради истерията около качената във Фейсбук снимка на гавра с портрети на велики българи, съобщи шефът на РИО Петър Петров. Фотосът бе публикуван от трима единадесетокласници от добричкото училище.

По думите на Петров тази сутрин на училище са отишли само една трета от учениците заради страх от ексцесии.

Трите момчета днес са освободени от учебни занятия. В 14 часа ще заседава педагогическият съвет на гимназията, който ще изслуша учениците и родителите им и ще реши какво наказание да бъде наложено. Най-тежкото е преместване в друго училище. Пристигнали са и двама психолози от Министерството на образованието, които ще работят с учителите и учениците.

„Директорката и преподавателите са силно изненадани от постъпката на тримата. Желанието им е, ако може, да се извинят от името на момчетата на цялата общественост”, каза Петров. Той обясни, че кабинетът по история, който се вижда на снимката, бил в ремонт и портретите били свалени от стените. „Тримата юнаци са влезли и са си направили фотосесия. Решили са, че така ще станат по-известни. Стократно съжаляват, предполагам”, коментира шефът на РИО. По повод на посещението в гимназията тази сутрин на представители на ВМРО Петър Петров заяви, че се създава напрежение, което не е в полза на никого.

Трите момчета досега не са били контингент на Детска педагогическа стая /ДПС/ и срещу тях не е имало възпитателни дела, съобщи Росица Добрева – председател на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Тримата роми са ученици в 11 клас на учебното заведение и имали среден успех около 4.50. Вчера те са били извикани в ДПС на разговор в с инспектори от Първо РУП-Добрич.

"Тези деца подлежат на изключително много работа, с тях трябва да се работи", коментира инцидента в Професионалната гимназия по транспорт, лека промишленост и обслужване в Добрич кметът Детелина Николова. "Каквито и решения да взема педагогическият съвет, това не отменя задълженията на преподаватели, на родители - в следващите месеци да поработят сериозно с тези деца.", допълни тя. Проявата според нея граничи с хулиганска и е "под всякакво достойно поведение". "Каквито и да са им нагласите към хората на портретите, никога не бива да се проявяваш по подобен начин в публичното пространство", допълни кметът.

Николова съжалява, че Добрич отново е влязъл в новините с негативно събитие. Тя подчерта, че в това учебно заведение влизат ученици, които едва изкарват средно образование, не са амбициозни и не показват, че обичат науката и полагат усилия за добра жизнена и професионална реализация.