Министър критикува местните служби за заразата от салмонела
Министър критикува местните служби за заразата от салмонела / Sofia Photo Agency, архив

Критика към институциите, които са ангажирани със случая с разразилата се епидемия от салмонела в детски заведения и кухни през изминалия месец, отправи във Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посети детска градина „Ян Бибиян“, в която също бе установена зараза.

Искам да сложим край на истерията около проблема със салмонелата, заяви министърът. Той обясни, че получава информация от съответните служби, но не е убеден, че тя достига до обществеността. Точно липсата на прозрачност, не добрата комуникация с родители и медии са причините за тази истерия, смята Найденов. „Трябваше нещата да бъдат обяснени на човешки език, да се обърнат към хората, в първите дни да се излиза, да се казва какво се прави, какъв е проблемът. Ясно е, че той не може да бъде разгадан за дни. Проблемите са комплексни. Много лесно беше да се посочи кланицата в Търново и да се каже от там е проблемът. Проблемът е комплексен, по всяка вероятност включва занижена хигиена, неспазване на температурен режим на тези хранителни продукти.“, допълни той.

Разпоредена е проверка на службите, които са на подчинение на Министерството на земеделието и храните и се очаква окончателен доклад, каза още министърът. „Аз не искам да се бърза, за да кажа представете ми го до утре и те да ми представят непълен доклад. Искам да стане, когато са сигурни и то не, за да понесе някой наказание, а заради това, че тези критични точки някъде са пробити и трябва да бъдат констатирани, за да не се случва отново, защото става въпрос за деца.“, обясни Найденов.

Пикът на заболяването е приключил, категоричен бе министърът. Проблемът вече не е хранителен, допълни той. Свързан е с рутинни изследвания на деца или на родители, които започват да правят заради психозата. Пробите на салмонела, които излизат на места не отговарят на същия тип, увери Найденов. 

"По отношение на контрола съм поискал да бъде на ниво, което да не позволи да се повтори сегашната ситуация.Казал съм на директорката на областната дирекция, че обяснения следващ път няма да приемам.“, заяви министърът.

Хоспитализираните със случаи на салмонела между 1-25 септември са 63. От тях 24 са деца. Изследваните малчугани през периода са 175, от които 51 са с доказана салмонела. Тези данни предостави д-р Божанка Георгиева, която е шеф на Регионалната инспекция по здравеопазване.