Шефът на МИ-6 посетил тайно Израел, за да го разубеди да атакува Иран
Шефът на МИ-6 посетил тайно Израел, за да го разубеди да атакува Иран / снимка: Reuters

Директорът на британското външно разузнаване МИ-6 Джон Сойърс е направил тайно посещение в Израел, за да се опита да убеди израелското ръководство да не предприема нападение срещу Иран, съобщи британският в. "Дейли мейл".

Визитата свидетелства за опасенията на Лондон, че Израел може в скоро време да атакува Иран заради ядрената му програма, и Сойърс е предприел лична мисия, за да предаде ясно послание, че Великобритания е против подобни действия сега, отбелязва изданието.

Според вестника е необичайно шефът на МИ-6 да прави посещения в чужбина като пратеник на правителството, а още повече да изтичат подробности за пътуванията му.

Има информация, че британският министър-председател Дейвид Камерън е все по-обезпокоен от изявленията на висши израелски служители, които отправят заплахи за едностранни военни действия срещу Иран.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната настояват САЩ и Великобритания да заемат по-твърда позиция към Иран във връзка с ядрената му програма, отбелязва БТА.

Според "Дейли мейл" Сойърс се е срещнал с Нетаняху и Барак, а също с други израелски служители и дипломати. Той е подчертал, че Великобритания смята, че все още има възможност дипломатическите и икономическите санкции да спрат стремежа на Техеран към сдобиване с ядрено оръжие. Шефът на МИ-6 е намекнал пред Нетаняху и Барак, че санкциите може да бъдат затегнати.

Изданието обаче отбелязва, че мисията на Сойърс, която се е състояла преди около две седмици, не е успяла да охлади израелската реторика.

Във вторник Нетаняху разкритикува Запада, че не предприема по-решителни действия срещу Иран, което според вестника явно е знак, че има все по-голяма вероятност за скорошно нападение.