Полицаи дебнат ползваме ли колан на задните седалки
Полицаи дебнат ползваме ли колан на задните седалки / снимка: Impact Press Group, архив
Полицаи дебнат за употребата на колани на задните седалки
56271
Полицаи дебнат за употребата на колани на задните седалки
  • Полицаи дебнат за употребата на колани на задните седалки

Засилен контрол започва „Пътна полиция” за използването на обезопасителни колани на задните седалки и системите при превозването на деца. Полицейската операция съвпада с превантивните мерки, които „Пътна полиция” предприема преди началото на новата учебна година. Това съобщи пред Дарик комисар Богдан Милчев - началникът на столичния КАТ.

От 10 до 16 септември, инспекторите ще проверяват водачите и пътниците в превозните средства за използването на колани и задължителните детски системи за сигурност. Краткосрочната цел на предприетата кампания е да се въздейства върху поведението на водачите на моторни превозни средства. „За нас е важно да обърнем внимание на водачите, че трябва да бъдат изключително отговорни, когато са на пътя, както към себе си, така и към останалите участници в движението, и особено към децата”, коментира той.

По думите му в момента вече между 90-95% от водачите използват колани. Все още обаче се подценява употребата им на задните седалки в автомобилите. „Има голям ръст на намаляване на жертвите на пътя. Длъжници сме относно използването на обезопасителни колани на задните седалки, затова тази седмица ще сме изключително активни в тази посока”, обясни той.

В рамките на акцията водачите ще бъдат проверявани и за наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност”, заяви още комисар Милчев.