Грийнпийс с глобална кампания срещу проучванията за нефт и газ в Арктика
Грийнпийс с глобална кампания срещу проучванията за нефт и газ в Арктика / снимка: sxc.hu

Международната организация за защита на природната среда "Грийнпийс" започва глобална кампания срещу проучвания за петрол и природен газ в Арктика, предаде Асошиейтед прес.

Целта на кампанията е да се създаде район около Северния полюс, в който са забранени проучвателните сондажи.

Според "Грийнпийс" Арктика трябва да получи същия статут, който бе даден на Антарктика преди 20 години. Нито една страна няма суверенитет върху нея, а регионът може да се използва единствено за научни изследвания, като не се допуска осъществяването на каквито и да било търговски проекти.

Според оценки на експерти в района около Северния полюс се намират една четвърт от световните залежи на петрол и природен газ, отбелязва БТА. Неотдавна няколко държави - САЩ, Русия, Канада, Дания и Норвегия - заявиха, че планират да обявят суверенитет над арктическото дъно, което може да доведе до стартирането на дълбоководни геоложки проучвания. През 2007 година Москва предяви символично претенции към морското дъно в района на Арктика, като спусна от малка подводница точно на Северния полюс контейнер с руското знаме.

"Грийнпийс" предвижда, след като петицията в защита на Арктика бъде подписана от поне един милион души, документите да бъдат спуснати на дъното, на 4,5 километра под повърхността на Северния ледовит океан, точно под Северния полюс.

Зад кампанията на Грийнпийс застанаха известни личности като кинозвездите Джордж Клуни, Пенелопе Крус и Робърт Редфорд.