Вася Пешева отхвърли като лъжи всички атаки към нея и съпруга й
Вася Пешева отхвърли като лъжи всички атаки към нея и съпруга й / Влади Владимиров

Водачът на листата на ПП ГЕРБ за общински съветници в Кюстендил Вася Пешева отхвърли, като лъжи всички обвинения отправени към нея и съпруга й, от кандидатите за съветници на "Коалиция- Кюстендил".

"Критикувайте работата ми като съветник, като политик, но не и като адвокат. Нямате право на това. Готова съм очи в очи да дебатирам с всеки. Дължим отговорите не на вас, а на гражданите", заяви Вася Пешева. Според нея, атаката идва след като преди две седмици в публичното пространство се появи снимка на досегашният съветник от "Коалиция- Кюстендил" Емилиян Ангелов с Асен Гольовеца. "Тази снимка явно коства и мястото на колегата в новата листа", коментира Пешева.

Адвокат Вася Пешева уточни, че единствено нейният клиент Бисер Найденов от осъдените за убийството в черешовата градина в село Шишковци не е от фамилията Гольовци.  Тя припомни, че 9- та роми са защитавани от 22- ма адвокати или почти всички от колегията в Кюстендил, които се занимават с наказателно производство.

"Никои от колегите не е шиканирал процеса. Всеки има право на труд. Бях защитник на Ице Гольовеца, но той никога не е бил обвиняем по това дело. Ставаше дума за пътен инцидент, като в последствие той се отказа да го представлявам и аз не можех да участвам в процеса", коментира Вася Пешева. След сигнал на КОС, през Адвокатска колегия- Кюстендил случая стигна до Висшия адвокатски съвет, който с писмо от 02.09.2011 ме уведоми, че отказва да образува дисциплинарно производство срещу мен. В него пише:

"ВАС прие, че адвокат Пешева не  е извършила дисциплинарно нарушение. Тя щеше да наруши професионалните и етични си задължения ако беше продължила да участва в делото. Аз това писмо го приемам като своеобразна грамота и похвала", заяви Вася Пешева. Тя определи като лъжа думите, че е адвокат на Кравата и на Ломския, обвинени по дело за наркотици.

Що се отнася до обвиненията към съпруга й, административния ръководител на Районна прокуратура Кюстендил, Пешева припомни, че т. нар. Люлинска банда, която се опита да обере банка в Кюстендил е получила осъдителни присъди. Това дело е било и под надзора на Върховна касационна прокуратура, която е одобрявала всяка стъпка. "В крайна сметка не прокуратурата, а съда налага присъди", допълни Вася Пешева. Тя посъветва колегата й адвокат Васил Иванов да се изказва по- професионално, като коментира и сигнала на ГЕРБ до прокуратурата за липсващите 3, 6 млн. лв. от облигационния заем.

"Районна прокуратура е изпратила сигнала в икономическа полиция, която го е обединила с друг препратен до ОД МВР от вътрешния министър Цветанов. По- късно случая е прехвърлен по искане в Окръжна прокуратура", каза още водачът на листата на ПП ГЕРБ.

Вася Пешева се обърна и към водача на листата на "Коалиция- Кюстендил" Виктор Янев с думите: "Г- н Янев не лъжете. Не ви прави чест, като член на ГЕРБ, който преди два месеца е изключен от партията, с решение на Изпълнителната комисия".