Добрич

Изплатени са над 90% от евросубсидиите за единица площ

22 февруари 2012 11:37 | Автор: Валя Янева

Изплатени са над 90% от евросубсидиите за единица площ © ДФ"Земеделие"  

Над 90% от европейските субсидии за единица площ вече са изплатени на земеделските производители от Добричка област, съобщи директорът на Областната дирекция на ДФ"Земеделие" Светослав Димитров. Разпределени са над 65 млн.800 хил.лв. - със 7,4 милиона повече от миналата година. По схемата за национални доплащания са издължени 8 млн.733 хил.лева. Все още не са получили сумите си земеделците, които имат застъпвания при очертаване на площите им.

„Съвсем скоро започва кампанията по директните плащания на площ за тази година. Съветвам производителите да не чакат крайния срок и да отидат навреме в земеделските служби за очертаване на полетата им", посочи Димитров.

Той съобщи още, че е публикуван индикативният график за прием на проектни заявления по мерките на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ Една от най-популярните мерки, които ще бъдат отворени, е 112  - за създаване на стопанства на млади фермери. Интересът към нея е много голям, защото мярката не е отваряна от 3 години, коментира Димитров. Заявления за финансиране ще се приемат и за другите две популярни мерки - 121 „Модернизиране на стопанствата" и  321 - „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", или т.н. общинска мярка, по която имат договори почти всички общини в Добричка област.

„Нека земеделските производители да се запознаят с графика и да започнат да работят по проектите си, за да могат, когато се отвори датата за определена мярка, да са готови. Ако имат въпроси, нека да се консултират с нас, за да направим така, че всички проекти да бъдат приети безпроблемно", посъветва Димитров.

Той съобщи още, че е определен размерът на субсидиите за тютюнопроизводителите и изплащането им се очаква да започне в началото на месец март. В Добричка област има 476 тютюнопроизводители, които са заявили подпомагане по схемата за национално доплащане на тютюн. 73 милиона лева ще бъдат разпределени като национални доплащания за 2011 година по сортове тютюн.Етикети: ДФ"Земеделие", областна дирекция, Добрич, Светослав Димитров, ПРСР, Мерки, график

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Слушай Дарик Добрич на живо

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още