Нужна е промяна във финансирането на музеите алармира директорът на РИМ
Нужна е промяна във финансирането на музеите алармира директорът на РИМ / archiv.DarikNews

"В ранната есен на миналата година се обединихме 123 музея от страната и уведомихме министър председателя, председателя на Народното събрание, министъра на финансите и министъра на културата за бедственото положение, в което се намират всички музеи в страната". Това каза за "Дарик", директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Стефка Григорова, по повод поредния проблем, възникнал в музея миналата седмица, когато се спукаха 66 радиатора от системата за отопление на сградата.
Причината това да се случи е, че през този отоплителен сезон, музеят е без отопление.Топлоподаването от Топлофикация - Плевен е спряно, поради неизплатена сметка за месец февруари 2011 година в размер на 17 514 лева. Директорът на музея, Стефка Григорова още тогава изпраща писмо до Министерството на Културата, от където след месеци получава отговор, че според член 40 от Закона за културното наследство, финансирането на музеите е грижа на общините, на чиято територия се намират те, плюс допълнителна субсидия от националния бюджет.
В края на ноември, директорът на Регионалния исторически музей пише писмо до кмета на града, среща се със зам. кмета по финансите, но в крайна сметка водата от радиаторите в музея е източена, доколкото това е било възможно, но поради много ниските температури до края на миналата седмица в сградата на музея се спукват 66 радиатора.
"Ако не се промени финансирането на регионалните музеи в страната, нещата ще се задълбочават", каза директорът на Регионалния исторически музей в Плевен и припомни пропадането на покрива в една от експозиционните зали преди малко повече от месец, което е ясен знак, че има нужда от цялостен ремонт на целия покрив на сградата, която не е ремонтирана от 30 години.