Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион / Дарик Русе, Искра Георгиева
Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
48520
Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
  • Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион

И в условията на криза културата си остава приоритет. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на ремонтираната сграда на русенската опера. Тя беше обновена по ОП „Регионално развитие” с близо 2 200 000 лв., като извън договора бяха отпуснати още 250 000 лв. за закупуване на нови столове. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че русенската опера не е ремонтирана от 1955 година и че от времето на Пенчо Кубадински са чакали правителството на ГЕРБ да се погрижи за това. Освен ремонт на фасадата е извършен и ремонт на санитарните възли, подмяна на дограмата, монтаж на окачени тавани, ремонт на ВиК инсталациите на цялата сграда, ремонт на покрива, монтиране на алтернативна отоплителна система с газово отопление за залата и сцената, обособяване на тоалетна за инвалиди, както и рампа за хора с увреждания.

Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
netinfo

Надяваме се да отключим потенциала на този прекрасен град, допълни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя заяви, че инвестициите за региона са за над 200 млн. лв. Сред тях е ремонта на операта, а предстои реализирането на проекта за ремонт на библиотеката и атракции в музея, ремонта на 7 училища в Русе, както и изграждането на регионален онкологичен център за 6 млн. лв. Още утре ще бъде подписан и договор с Общината за изграждането на центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и деца от институции.

Министърът на регионалното развитие съобщи също, че през следващата година са предвидени 300 млн. лв. по ОП „Регионално развитие” за ремонт и обновяване на 40 избрани културно-исторически обекта в България.