Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов
Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският градски съд отложи делото за убийството на студента Стоян Балтов, който почина след побой пред дискотека „Амнезия” на 5 декември 2008 г. Причината е отсъствието на един от съдебните заседатели по процеса.

Надежда Ангелова е подала молба, че е заета в работата си  заради приключването на финансовата година и затова не може да се яви в съда. Процесът можеше да продължи с резервния съдебен заседател, но председателят на съдебния състав Петя Крънчева не позволи това. Тя уточни, че това е възможно само ако титулярът не може системно да се явява на заседанията.

Така след поредното отлагане делото ще продължи на 27 февруари. Подсъдимите за фаталния побой са трима - Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Те са обвинени за това, че умишлено са убили Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети. Според държавното обвинение деянието е извършено по хулигански подбуди.

Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов
netinfo

През ноември показания пред съда даде студентът Светозар Михайлов, който станал случаен свидетел на убийството. Във фаталната нощ Светозар и негови приятели минали покрай дискотеката, докато изпращали свои колежки. Видели две групи в конфликт на поляната пред заведението - едната само от две момчета, а другата с повече хора. По-голямата група се държала агресивно. Светозар видял, че Стоян Балтов с нищо не ги е провокирал, дори вървял назад и държал ръцете си отдолу, после ударили Стоян в лицето, след което той паднал и изпаднал в нещо като безсъзнание. Няколко човека пък започнали да го ритат. Групата на Светозар Михайлов не обърнала внимание на това и не се притекла на помощ, защото по думите на момчето, за „Студентки град” това е нормално”. В показанията си пред СГС студентът разказа още, че линейката се е забавила много.

Съдът прие за съвместно разглеждане в хода на съдебното следствие два граждански иска срещу тримата подсъдими на стойност 450 000 лева.