Първанов благодари на Борисов за проявената към бъдещето му грижа
Първанов благодари на Борисов за проявената към бъдещето му грижа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първанов благодари на Борисов за проявената към бъдещето му грижа
48058
Първанов благодари на Борисов за проявената към бъдещето му грижа
  • Първанов благодари на Борисов за проявената към бъдещето му грижа

Премиерът Бойко Борисов призова президента Георги Първанов и опозицията да благодарят на ГЕРБ за пенсионната реформа. Министър-председателят допълни, че управляващите са свършили мръсната работа на Първанов, който имал амбиции да става премиер и е щяло на него да му се наложи да прави пенсионна реформа.

От своя страна президентът Георги Първанов благодари на премиера Бойко Борисов, че е загрижен за политическото му бъдеще на държавния глава, и му пожела да успее да изкара управленския си мандат, защото било под въпрос. От БСП пък заявиха, че вече подготвят мотивите за сезиране на Конституционния съд, ако ветото на президента бъде преодоляно в Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е непълно невъзможно в условията на криза да бъдат увеличени пенсиите и да не бъдат вдигната пенсионната възраст. По думите му непопулярните мерки ядат от доверието в ГЕРБ.

„Погледнато реално и президентът Първанов трябваше вчера да ми благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст и ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа, ако трябва да се нарече това. Вместо да ни благодари, той слага вето", коментира премиерът.

В задочен отговор президентът Георги Първанов благодари на Борисов, че е загрижен за политическото му бъдеще, но разчете в думите му очакване БСП да спечели следващите парламентарни избори.

„Казаното от Борисов означава най-малко едно: че следващият, който влезе във властта, който ще има отговорността за управлението, е българката левица в лицето на социалистическата партия", каза президентът и допълни: „Пожелавам на г-н Борисов след 4 години, дано да ги изкара, защото и това е под въпрос, да може да излезе също така удовлетворен от своя мандат, защото това не е никак леко".

От БСП не само не благодариха на Борисов за пенсионната реформа, но и съобщиха, че вече подготвят мотиви за сезиране на Конституционния съд, ако ветото върху пенсионната реформа бъде преодоляно. Лидерът на партията Сергей Станишев допълни, че въпросът кой ще бъде посочен за премиер, ако социалистите спечелят изборите, е второстепенен. „Малко неразумно е да слагаш тигана, когато рибата е още във водата", допълни той.