Директорът на Сикрет Сървис оцени доброто партньорство между България и САЩ
Директорът на Сикрет Сървис оцени доброто партньорство между България и САЩ / снимки: Sofia Photo Agency

Макар че говорим на различни езици и сме на хиляди километри, ние сме свързани с партньорство и то ще продължи. Това каза директорът на Сикрет сървис на САЩ Марк Съливан пред журналисти в Министерски съвет. Той е в София за участие в международната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност. Марк Съливан подчерта, че сътрудничеството с България никога не е било на по-добро ниво.

Марк Съливан се срещна в МС с министър-председателя Бойко Борисов.

Това е шефът на службата, която пази двете най-ценни неща в САЩ - президента и долара, каза Борисов на журналисти след срещата. Току що говорихме с премиера за някои от успешните ни случаи преди години, като партньори в борбата с фалшифициране на валута, каза Марк Съливан. Ние виждахме тук най-много случаи на фалшифициране на пари, добави той. Работим заедно и в борбата с киберпрестъпността, защото тя засяга всички.

Директорът на Сикрет Сървис оцени доброто партньорство между България и САЩ
netinfo


На срещата с Марк Съливан си спомнихме за 2001 година, когато с Румен Миланов отидохме в САЩ и в Сикрет Сървис ни пуснаха филм как се разпространяват фалшивите пари в света - на първо място беше Колубмия, а на второ България. Оттогава досега сме спрели десетки, над 30- 40 печатници, каза Борисов. Тогава нямаше никакво доверие към България, с нас се срещнаха хора, едно ниво над портиера, сега директорът на Сикрет Сървис прелита океана, за да дойде тук, посочи Борисов. Очакваме следващия месец вицепремиерът да бъде на посещение в САЩ и срещите там са потвърдени, каза Борисов вероятно говорейки за Цветан Цветанов.

Финансовите престъпления и киберпрестъпността са най-опасни за нас, каза Съливан. През последните години 40 - 45 българи бяха арестувани за скиминг /кражба на данни от банкови карти/, каза директорът на Сикрет Сървис в отговор на журналистически въпрос дали има престъпници от България, които се разследват от Сикрет Сървис, допълва БТА.

За да дойдат тук хора като Марк Съливан, сме полагали усилия години наред. Това е допълнителна подкрепа за общата ни сигурност и дори за приемането ни в Шенген, подчерта Бойко Борисов.

Директорът на Сикрет Сървис оцени доброто партньорство между България и САЩ
netinfo