Еньова амброзия ще покажат на Етъра за Еньовден
Еньова амброзия ще покажат на Етъра за Еньовден / Дарик Габрово, архив

 Приготвянето на Еньова амброзия ще бъде акцент в отбелязването на Еньовден на "Етъра" тази година. Тя съдържа цветовете на билките, които намират място в традиционния Еньовденски венец.

"20 капки от нея повишават два пъти жизнения тонус на човека", казва председателят на съюза на билкарите и съорганизатор на празника Емил Елмазов. Амброзията включва 77 билки и половина, сред които блатен тъжник, дървесен бъз, трендафил, невен, живовляк, котешка стъпка, дилянка, маточина, глухарче и др.

Освен това пред посетителите ще се демонстрира приготвянето на специална Богомилска паста, която се прави от живовляк, мед и брашно от лимец.

Гостите на "Етъра" ще видят и какво представлява жреческия мехлем, който служи за лекуване на различни отравяния и ще видят замесването на "слънчев хляб" от лимец- дивото жито на древността.

Темата на тазгодишната Еньовденска обредност е "Слънцето в народната представа на българина". Ще бъде организиран базар на билкови продукти, в който тази година ще участват и био- пчелари. Празникът ще бъде отбелязан на "Етъра" на 25 юни (събота) от 11 часа.