ВМРО: Добивът на шистов газ ще отрови водоизточниците
ВМРО: Добивът на шистов газ ще отрови водоизточниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВМРО: Добивът на шистов газ ще отрови водоизточниците
42860
ВМРО: Добивът на шистов газ ще отрови водоизточниците
  • ВМРО: Добивът на шистов газ ще отрови водоизточниците

Преговорите за добив на шистов газ в района на Нови пазар между "Шеврон" и правителството бяха проведени на тъмно, не е ясно къде точно ще се извършват сондажите, технологията за добив на такъв вид газ е изключително жестока спрямо природата и хората - заяви по-рано днес в Шумен зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Шистов газ се добива вече на много места в света, но съприкосновението с хората е сведено до минимум - обясни той. Според проверка на ВМРО евентуалният добив на шистов газ би довел до отравяне на водоизточници в рамките на няколко месеца. Технологията по добив включва и предизвикването на контролирани мини земетресения, но няма гаранция, че един ден те няма да прераснат в неконтролирани големи земетресения - допълни зам.-председателят на партията.

От въпросните 30 милион евро, които държавата ще получи от "Шеврон", община Нови пазар няма да получи нито лев. Хората в община Нови пазар са силно притеснени от липсата на информация по темата - каза Цветелин Янев, общински съветник от ВМРО в града. Той допълни, че ще внесе официално питане до кмета на общината, както и до МС относно предстоящите сондажи и последствията.

От ВМРО бяха категорични, че, ако не получат удовлетворителен отговор, ще организират протести в Нови пазар. Това че има български правителства, които се държат като колониални администрации, не означава, че ние трябва да го търпим - подчерта Костадинов.