Предлагат композитор и треньор за почетни граждани на Варна
Предлагат композитор и треньор за почетни граждани на Варна / varnasummerfest.org

Композиторът и диригент проф. Милко Хинев Коларов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна" предлага Инициативен комитет. Предложението е постъпило в Община Варна в началото на април, а повод е приносът на проф. Коларов за развитието на българската музикална култура и по повод неговата 65-годишнина.

В списъка на вносителите на предложението фигурират имената на 28 видни творци-интелектуалци, между които проф. Марин Чонев, д-р Иван Войнов, д-р Людмил Станев, Стоимен Стоилов, Даниела Димова, Арсений Арсов, Кузман Попов и др.

Проф. Милко Коларов е роден на 8 март 1946 г. в София. Дълги години е концертмайстор на Варненска филхармония. От 1988 г. до 1991 г. е концертмайстор на Националния оркестър в Лисабон - Португалия. От 1991 г. е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Люцерн. Твори във всички музикални жанрове. Негови произведения са издавани, записвани и изпълнявани с голям успех в много страни по света, включително Русия, Италия, Великобритания, Германия, Австрия, Япония, Франция, Швейцария, САЩ и др.

На 12 юни в Община Варна е постъпило предложение от Изпълнителния директор на ОСК „ЖСК-Спартак" - Варна за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна" Меглена Атанасова Михайлова, съосновател и председател на клуб „Грация" по художествена гимнастика към „ЖСК-Спартак". Михайлова е носител на званията „Заслужил съдия" и „Заслужил треньор", а за най-високото общинско признание е предложена за приноса й в развитието на българския спорт и по повод 75-ата й годишнина и 20-годишния юбилей на Спортен клуб „Грация".

Съгласно Статута за удостояване с почетни звания и отличия, на 21 юни от 14 часа в общината ще се проведе публично обсъждане на кандидатурата за високото отличие.

Званието „Почетен гражданин на Варна" е най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на Общината и принос в националната култура. През май тази година със званието посмърттно беше удостоен Капитан Петко Киряков известен в народната памет като Капитан Петко Войвода. Той бе отличен за неговите изключителни заслуги в борбите за Освобождението и Обединението на България и за единението на българската нация и по повод 115 -та годишнина от създаването на Тракийско дружество-Варна.

Според Статута за удостояване с почетни звания и отличия, признанието се прави с решение на местния парламент. То се присъжда на нашенци и чужденци за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, за значима творческа и спортна дейност, прославила града и страната ни, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време. Званието Почетен гражданин на Варна" се връчва само в навечерието на 15 август - Денят на Варна. Удостоените със званието се вписват в Почетната книга на Общината, след което получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и сумата от пет хиляди лева. Към званието има и парична премия от 5000 лева.

Сред привилегиите на почетния гражданин са безплатно пътуване с автобусите на общинската фирма „Градски транспорт", безплатно ползване на клижния фонд в регионалната библиотека, безплатен вход в местните музеи и Градската художествена галерия.

Към днешна дата почетните граждани на Варна са 37. Сред тях има само 6 жени.