Затворници изявиха творческите си заложби
Затворници изявиха творческите си заложби / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Национален конкурс даде възможност на лишени от свобода от 12 затвора в България да се съзтезават с произведенията си по литература и изобразително изкуство.

Главна дирекция „Изпълнение на наказания" заедно с Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода представиха резултати от конкурс „Поколенията - образи в огледало," организиран по повод Деня на солидарност между поколенията. 70 затворници се състезаваха в сферата на изобразителното изкуство, а 45 писаха разкази и есета.

Заместник-министърът на правосъдието Христо Ангелов обясни, че Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" непрекъснато търси възможности и създава условия за участието на осъдените на лишаване от свобода в дейности, ориентирани към духовните и културни ценности на обществото. „Затворът има за цел да съхрани човешкия облик и душевност и да осигури възможност за социализация на всеки осъден", допълни той.

В Софийския затвор беше открита изложба с произведения на лишените от свобода, която в продължение на три месеца ще бъде представена във всички български затвори. Първа награда за изобразително изкуство бе дадена на Бранко Крунич за пейзаж от Копривщица.