Арестуваха дядо по време на протеста на воеводите в Пловдив
Арестуваха дядо по време на протеста на воеводите в Пловдив / DarikNews.bg

С един задържан пенсионер завърши мирният протест на ВМРО-БНД срещу монополиста ЕВН в Пловдив. Полицаите отведоха Васил Владиков, който риташе служебен автомобил на ЕВН. Той хвърли кошче по вратата на кола „Рено клио" и увреди ламарината й. Инцидентът стана докато воеводите пееха химна на България и пускаха димки с цветовете на трикольора.

200 души подкрепиха мирния протест срещу високите цени на тока, организиран от ВМРО-БНД, който се проведе пред сградата на ЕВН в Пловдив. "Протестираме срещу нереално високите цени на горивата и електричеството, срещу абсолютно незаконните цени на водата. Това обяви в Пловдив по време протеста зам.-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. По думите му не е справедливо едни български граждани да си плащат сметките за ток и вода, а други, като тези в квартал Столипиново и „Шекер махала", не. Не желаем да живеем по този начин, каза Джамбазки.

Воеводите настояват да бъдат върнати старите цени на тока, тъй като новите - с 5% увеличение, са незаконни. Води се дело във Върховния административен съд и със сигурност ще докажем незаконните цени на тока, допълни Ангел Джамбазки. Ще продължаваме да твърдим, че цената на захарта няма нищо общо със събитията в Тунис и Египет и че цената на хляба не се влияе от бомбардировките в Либия. Това е споразумение между търговците, обяви още зам.-председателят на ВМРО-БНД.

Протестиращите настояват правителството да вземе становище по тези въпроси и да защити българските граждани. Те са категорични, че ако държавата не предприеме мерки и не се съобрази с исканията им, ще преминат към по-крупни действия. От партията обмислят да организират „Ден на гнева". Това ще стане след месец, тъй като лидерът на воеводите Красимир Каракачанов в момента е в чужбина. Те се заканиха, че ще блокират граници, бензиностанции и контролно-пропускателни пунктове.

"За нас ВМРО-НИЕ не съществува, има едно политическо представителство в редиците на организацията, което се казва ВМРО-Българско национално движение. Те съвсем неморално се опитват да се представят с нашата абревиатура, която е на историческата организация. Ние водим всички законови искове срещу тях и ако всичко е наред, ще ги спечелим", каза Ангел Джабазки по повод на това, че в редакциите на медии постъпи писмо от лидера на партията Красимир Каракачанов с молба журналистите да бъдат коректни при отразяването на протеста, който е организиран от ВМРО-БНД , а не от ВМРО-НИЕ.

"Искаме оставката на правителството и на премиера", скандираха протестиращи граждани. Те носиха плакати „Държавата - гние, проблемът сте ВИЕ!

Други новини от Пловдив