Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия
Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия / сн. Ваня Авджиева
Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия"
32245
Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия"
Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия"
  • Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия"
  • Б. Борисов: В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала „Тракия"

Нашата цел е да намалим жертвите по пътищата, така премиерът Бойко Борисов повтори думите на Сливенския митрополит Иоаникий по време на церемонията по първата копка на ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия" край ямболското село Хаджидимитрово.

По думите на премиера магистралата ще възроди икономиката.

„Как ще има пристанище Бургас, без да има магистрала до него и развитие на индустрия, когато няма пътища за нея. Обещал съм от името на правителството в средата на 2012 година българите да отидат на море по магистрала Тракия.

Борисов връчи на компаниите - изпълнители строителното разрешение с обръщение към 9 български фирми да покажат бързо, качествено и отговорно строителство в срок. Той обеща присъствие на строителния надзор всеки ден на обекта и предупреди изпълнителите да преодолеят с верни строителни решения мочурливата местност в района, за да не се създаде след време проблем.

Три от планираните 7 магистрали ще бъдат направени през този мандат, а другите 4 през следващия, пророкува министър - председателят. Премиерът счупи бутилка шампанско в багера, който направи първото загребване на изкопа на трасето. Министър Плевнелиев, който също бе дошъл за старта на строителството на последния участък от автомагистралата, заяви че днес се поставя началото на края на сагата за изграждането на магистрала "Тракия". Той припомни, че идеята е от преди 45 години години и едва сега, при правителството на ГЕРБ, тя ще бъде материализирана докрай.

По договор участъкът трябва да бъде готов до януари 2013 година, което означава, че ще се строи максимум 28 месеца.

На церемонията присъстваха регионалният министър Росен Плевнелиев областните управители на Ямбол и Сливен, кметове и депутати. Имаше и представители и техника на Гражданска защита, полиция и пожарна.

Б Борисов В средата на 2012 година българите ще отидат на море по магистрала Тракия"
netinfo

След като приключи официалната част по откриването Бойко Борисов се отправи към трасето на ЛОТ 3 от магистралата. Там гръцка фирма е изпълнител и той заяви, че иска да види хора на строителството и качеството на изпълнението.

В прикачените звукови файлове чуйте Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.