Застреляха четирима палестинци във водолазни костюми край Газа
Застреляха четирима палестинци във водолазни костюми край Газа / снимка: Reuters

Израелската армия съобщи, че патрул на ВМС е ликвидирал край бреговете на Ивицата Газа четирима палестински екстремисти във водолазни костюми, предаде Ройтерс.

Патрулът забелязал лодка с четирима души във водолазни костюми, които се готвели да извършат терористично нападение, и войниците открили огън. Източници от Хамас потвърдиха, че са намерени четири тела.

Според представители на Хамас и очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, палестинците тренирали и нямали намерение да нападат Израел. Те били членове на "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" - въоръженото крило на движението на Фатах, чийто лидер е председателят на Палестинската власт Махмуд Абас. Те били част от морската бригада на групировката и се обучавали в гмуркане в момента на атаката. Двама палестинци, в това число високопоставен командир на "Бригадите на мъчениците от Ал Акса", които се намирали в лодката, успели да избягат. Други двама се смятат за изчезнали, пише БТА.

Случаят идва осем дни след израелския щурм срещу международната флотилия с помощи за Газа, при който деветима турци бяха убити. Втори опит на активисти да нарушат блокадата на Газа бе предотвратен в събота без инциденти. Израел депортира 19-те пропалестински активисти и екипаж от кораба "Рейчъл Кори".

Други двама палестинци бяха ранени от израелски войници в северната част на Ивицата Газа. Според военни източници те възнамерявали да изстрелят ракети срещу Израел.