Разшириха зоната, забранена за полети над Великобритания
Разшириха зоната, забранена за полети над Великобритания / снимка: Reuters

Забраната за полети над части от Шотландия и Англия бе удължена от 18.00 часа по Гринуич (21.00 ч. българско време) до полунощ  днес заради голямата плътност на облака с вулканична пепел от Исландия, съобщи националната служба за въздушен трафик, цитирана от Ройтерс.

Полетите ще бъдат забранени и в районите над Бирмингам и Норич, но лондонските летища все още не са засегнати, допълва службата за въздушен трафик, според която облакът продължава да променя формата си и да се движи на юг, пише БТА.

Летищата в Тийсайд, Лийдс-Брадфорд, Блекпул, Манчестър, Ливърпул, Донкастър, Карлайл, Хъмбърсайд, Шефийлд, Ист Мидлендс и летищата в Северна Ирландия остават в зоната за забранени полети. Летищата в някои части на Шотландия и остров Ман също ще бъдат засегнати.

И в Ирландия няколко летища ще останат затворени поне до 8.00 ч. по Гринуич (11.00 ч. българско време) в понеделник, съобщи ирландската авиационна служба, цитирана от Ройтерс.

Летището в Дъблин ще бъде затворено днес от 18.00 ч. по Гринуич (21.00 ч. българско време) поне до 8.00 ч. по Гринуич в понеделник, а летищата Донегал, Слиго и Кнок в Западна Ирландия ще останат затворени до 11.00 ч. по Гринуич утре, се уточнява в съобщението на ирландската авиационна служба.

Летищата Корк, Кери и Шанън остават отворени до второ нареждане. „Северноатлантическите полети през ирландско въздушно пространство остават незасегнати", допълва авиационната служба.

Исландският вулкан Ейяфятлайокутл изригна на 14 април, като разпръсна облак от вулканична пепел над голяма част от Северна и Западна Европа, и успя да предизвика най-големия хаос във въздушния трафик след края на Втората световна война. Седмици по-късно последва и второ изригване, което отново предизвика хаос на летищата.