Отидете на концерт, за да живее Гого от Тоника
Отидете на концерт, за да живее Гого от Тоника / netinfo
Отидете на концерт, за да живее Гого от "Тоника"
28374
Отидете на концерт, за да живее Гого от "Тоника"
  • Отидете на концерт, за да живее Гого от "Тоника"

Грандиозен тричасов концерт в подкрепа на болния Гого от "Тоника" ще има тази вечер в зала 1 на Националния дворец на културата. Пари за лечението на изпълнителя ще се събират не само от продадените билети, но и в специални урни, поставени около залата. Лили Иванова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, Ваня Костова, Васил Найденов, Орлин Горанов, дует „Ритон" и още над 40 музиканти ще се включат в събитието. По време на него официално ще бъде обявено и създаването на специален фонд към Министерство на културата, в който ще се събират пари за нуждаещи се хора на изкуството.

В началото на месеца любимият на поколения българи певец Георги Найденов призна, че страда от рядка болест с неизяснен произход и фатален край и помоли за 50 000 лева, с които да опита да спаси живота си. Безпрецедентното признание на Гого от "Тоника" породи и безпрецедентна подкрепа за него. Само за няколко дни бяха събрани 50 000 лева, необходими за процедурата по присаждане на стволови клетки, които биха могли да спасят певеца. За цялостното му лечение обаче ще са необходими още пари. Точната сума не е ясна.

Диагнозата на изпълнителя е Латерална амиотрофична склероза (ЛАС), известна и като болест на Лу Гериг. Заболяването е неврологично, води до парализа, атрофия на мускулите. До този момент медицината е безсилна срещу него. Предполага се, че болестта може да се повлияе единствено от терапията със стволови клетки. Тя е последната надежда на хората, страдащи от ЛАС.

Стефан Димитров и Михаил Белчев са в основата на благотворителния концерт "Приятелство безкрай" в зала 1 на НДК. Тя ще бъде предоставена за събитието напълно безплатно. Решението за това е на директора на НДК Христо Друмев. БНТ1 ще предава пряко събитието от 19:00 часа.

Стефан Димитров: Просто ние трябва да направим това, което е по силите ни, пък оттам нататък Господ ще решава всичко.

Михаил Белчев: Той си е дал живота за музиката и ние сме длъжни по някакъв начин да се опитаме да спасим неговия живот.

Стефан Димитров: Това, което сега се установява - този откраднал толкова, онзи откраднал еди-колко-си милиона. Тези цифри стоят безбожно в сравнение с това, което е необходимо на един човек, за да съществува. Дай Боже да му помогнем!
Дарение за лечението на Гого от "Тоника" можете да направите и вие като изпратите SMS с текст DMS Gogo на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената му е 1,20 лв. с ДДС.

На името на Георги Найденов-Гого е открита и банкова сметка - BG73 UNCR 7630 1059 6950 20.