Седемте обвинения срещу Лечков
Седемте обвинения срещу Лечков / Дарик Сливен

Срещу Йордан Лечков в хода на разследването прокурор Пламен Стефанов е повдигнал седем обвинения. А именно: в периода 2008-2009 г. кметът в условията на продължавано престъпление, в нарушение на бюджета на Р България се е разпоредил нецелево със средства от МРРБ и МОСВ и от това са настъпили значителни вреди.

Лечков е обвинен и в това, че през март 2009 г., използвайки служебното си положение, е въздействал на директора на НАП да прикрие резултати от ревизии на фирмите „БулГейт", „Лукском" ЕООД и ГД „Спортпалас", за да им набави противозаконна облага, въздействал на Илия Георгиев за облага от 5000 лв на ОФК Сливен.

И още: през декември 2009 г. съставил документ от негово име до кадастъра и удостоверил неверни обстоятелства за имот, създал противозаконни облаги по малка обществена поръчка за Екоседиментс ООД с управител Константин Недялков, не е изпълнил решение на Общинския съвет за продажбата на сливенския битак и утвърдил в нарушение на договора приемо-предавателен протокол с цел да набави имотна облага за „Билдинвест"АД с управител Атанас Батаков, от което са настъпили значителни вредни последици, въздействал на Петър Томов, за да набави облага на „Промишлено газоснабдяване" АД Сливен.

По време на разследването са проведени разпити пред съдия на редица служители, част от тях бивши общинари. Назначена е тройна строително-техническа експертиза, която да изследва изпълнението на договорите по обществена поръчка на фирмите ГД „Стройинвест", Билдинг ООД и Гради ООД.

Поискана е финасова инспекция от държавна финансова инспекция за движението на средства по сметка в ТБ Инвестбанк за приведени авансови суми на фирма "Гради".