Прогнозират 10% ръст на туризма през Лято 2010
Прогнозират 10% ръст на туризма през Лято 2010 / Darik Varna

10% ще бъде ръстът на туризма през лятото в сравнение със сезона преди година. Това прогнозира пред Дарик Донка Соколова, председател на Българска асоциацията туристическите агенции. По думите й – през последните години българските туристи са се увеличили с 50 – 60 на сто в родните курорти. Председателят на Съвета по туризъм в София Витан Иванов допълни, че ще има все по-голям интерес към селския и културния туризъм, а не само към традиционните почивки на море. Хитовите оферти и тази година ще останат ол инклузив и ултра ол инклузив. Ето какви ще бъдат цените през Лято 2010.

„Мисля, че спрямо миналата година цените няма да имат увеличение. Балансът вече е усетен от туроператорите и хотелиерите, така че не смятам да има повишение”, каза Витан Иванов. На въпрос дали да очакваме понижение на цените, той отговори лаконично: „Може би, за някои продукти”.

„Цените бяха достатъчно ниски миналото лято, за да се запази това ценово ниво. Очакваният ръст на туризма за това лято спрямо миналото е 10 процента”, коментира от своя страна Донка Соколава.

Витан Иванов пък сподели, че очаква раздвижване не само в селския туризъм, в културния туризъм, защото всяка една програма обхваща паметници на културата, музеи, гробници, обхваща малките села, по-големи атрактивни етнографски комплекси, така че по думите му не може да се говори само за селски или само за културен туризъм, защото се обхващат различни места в зависимост от това как е кръстен съответният тур – дали е „Виа вино”, дали е „Съкровището на траките”. Вече има ръст на туристи в тази насока, каза Витан Иванов.