Община Ямбол участва във фестивал на занаятите и културата в Одрин
Община Ямбол участва във фестивал на занаятите и културата в Одрин / netinfo

Община Ямбол участва във откриващия се днес Втори международен фестивал на занаятите и културата в Одрин, съобщиха от общинския пресцентър.

Занаятчийски произведения на международния форум ще представят четири ямболски фирми - „Фолк арт", „Тракия", „Арт М" и арт галерия „Стойчев". На щанда ще има изделия от дърво, бяла глина, битови сувенири, пластики и други. Участието на община Ямбол е по покана на организаторите от одринската областна администрация и се осъществява със съдействието на Генералното консулство на България в турския град. Покана е в резултат на установеното партньорство между двата побратимени града - Ямбол и Одрин. С организирането презентацията на четирите фирми общината за пореден път съдейства на малкия и среден бизнес в Ямбол в търсене на реализация и извън страната.

Фестивалът се провежда в културен център в Одрин, който е реставриран със средства от Европейския съюз. Целта е да се върне към живот традицията на занаятите чрез представянето им в обществото. На 120 щанда ще бъдат изложени сувенири, изделия, традиционни носии, аксесоари и други характерни за представените страни произведения. Предвидени са специални щандове, на които ще се демонстрират произведения на занаятите, които се явяват символи за съответните държави - например килими от Иран, папируси от Египет. По време на събитието ще бъдат подготвени екрани, на които участниците в събитието ще могат да представят свои танци и фолклорни шоу програми. В рамките на фестивала ще бъдат организирани и пътувания до места в Одрин с историческа и културна значимост.