Ловеч е домакин на театралния фестивал „Младите в театъра”
Ловеч е домакин на театралния фестивал „Младите в театъра” / netinfo

Ловешкият драматичен театър е домакин на театралния фестивал „Младите в театъра” от 1 до 8 октомври, съобщи директорът на културната институция Васил Василев. За времето на фестивала зрителите ще могат да видят 8 театрални спектакъла, 2 концерта и 3 изложби.

Фестивалът стартира на 1 октомври от 19.00 часа на голямата сцена с представлението „Пеперудите са всъщност изтребители” на сдружение „По действителен случай”. В театралния афиш са и спектакълът на Театър Сфумато „Стари времена”, който ще се играе на камерна сцена на 2 октомври. Ловешката драма се представя с „Радост за моето сърце” на младия режисьор Младен Алексиев. С този спектакъл ловешкият актьор Ленко Гурков спечели „Икар” за мъжка роля. Другият камерен спектакъл, с който Ловеч участва, е „Гости на чай” по Харолд Пинтър с режисьор Кристияна Бояджиева. Той ще се играе на 7 октомври от 19.00 часа на камерната сцена.

Нетрадиционно за тазгодишното издание на фестивала е използването на пространството под сцената в спектакъла „Тунелджиите”. Това е независим театрален проект на режисьора Василена Радева, който зрителите ще могат да видят на 4 октомври от 20.30 часа на голямата сцена на театъра. На 5 октомври на камерна сцена ще се представи старозагорския театър „Гео Милев” със спектакъла „Малък динамит” на Аби Морган. Сценичният вариант и постановката са на Георги Георгиев.

В рамките на фестивала ще има два премиерни спектакъла – „Мечешко предложение” на театрален колеж „Любен гройс”, в който режисурата е на проф. Елена Баева, и „Replication” – танцов спектакъл на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

За първи път в историята на фестивала има съпътстваща програма, която е свързана с представянето на други видове изкуства, тясно свързани с театралното. Три изложби ще бъдат представени в Художествената галерия в Ловеч – изложба сценография „Черно и бяло” на студенти и преподаватели от Нов български университет, избрани творби от „Международното триенале на сценичния плакат” и изложбата „Театрални мигове” на студенти, специалност сценография в Националната художествена академия.


В съпътстващата програма е концертът за старинна музика „Концерто антико”, който е на 4 октомври. Зрителите ще имат възможността да чуят барокова музика и характерните за времето инструменти чембело и лютня. Другият концерт е във финалния ден на фестивала и ще бъдат представени перкусии и вокал, тромпет и перкусии и клавир.

Тазгодишният фестивал „Дни на младите в театъра” има характер на театрален преглед, каза директорът на ловешкия театър Васил Василев. Това е третото му поредно издание, но като артизява съществува от 1986 година. Идеята тази година е да се представят едни от най-добрите спектакли на млади режисьори, да се създаде атмосфера на диалог не само с публиката, но и между творците.


Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерството на културата, Артофис, Регионалния ресурсен център за култура Фабриката. Той се утвърди като най-авторитетния форум за младите театрални творци в България.