Отбелязваме празника на София
Отбелязваме празника на София / Sofia Photo Agency

Днес тържествено се отбелязва денят на София. Успоредно с това е и празникът на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София. По този повод Столична община организира редица церемонии в столицата в рамките на целия ден.

Според първото преброяване на населението в България, извършено през 1880 г., София е наброявала 20 500 жители. 130 години, откакто е столица обаче, по неофициални данни в София вече живеят близо 2 милиона души. И ако всяка година столицата расте, но не старее, на всеки празник на града, със званието „Почетен гражданин на София" се удостояват граждани с особено големи заслуги към града и жителите му. Това ще се случи и днес на традиционния тържествен Столичен общински съвет. Част от дневния ред на заседанието предвижда и връчване на „Почетен знак на Столична община", както и приветствия от председателя на съвета Андрей Иванов и от временно изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков.

Същинската тържествена церемоня по отбелязване на Деня на София ще започне на площад „Александър Невски" в 11.30 ч. Ще се състои водосвет, отслужен от свещеници от Българската православна църква, а слово за празника ще произнесе Минко Герджиков. По време на официалната церемония се очаква поздрав към столичани да отправи и премиерът Бойко Борисов. В 11.55 часа ще бъде издигнато знамето на София. На събитието ще присъстват министри, народни представители и общински съветници. 

В 11.00 часа пред Народен театърИван Вазов" ще се състои финалното събитие от проекта „Да прегърнем Земята". Това включва и тържествено изпращане на нарисуваните от децата картички до кметовете на столиците по света. Те ще получат луксозен календар за 2010 г., изработен от 12 детски картички, подбрани от компетентно жури.

Тържествената церемония по връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата пък ще се проведе от 18.30 ч. в Народен театър „Иван Вазов". Наградите се връчват традиционно от Столична община и с тях се отличават творци и творчески колективи за произведения, реализирани на територията на София или художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот на града. Тази година номинациите са в категории „Архитектура", „Театър", „Изобразително изкуство", „Музика", „Кино", „Журналистика", „Литература", както и специалната награда за „Цялостно творчество и изключителни постижения". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, която е и член на журито за наградите. Церемонията тази година е посветена на 130-годишния юбилей на София като столица на България.