Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА
Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА / netinfo

Младият добрички художник Самуил Стоянов спечели наградата за съвременно изкуство БАЗА за 2009-та година. Призът се връчва от Института за съвременно изкуство - София за втора поредна година. Членовете на тазгодишното жури са Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев, Кирил Прашков и Венцислав Занков.

Наградата БАЗА се вписва в съществуващата от 1990 г. международна мрежа на художници от различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA) и вече е утвърдена като едно от най-престижните отличия. Дава се на творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, осъществени с помощта на The Foundation for a Civil Society, Ню Йорк.

На 19 юни в Софийска градска художествена галерия се откри изложба на номинираните за БАЗА 2009 художници Бора Петкова, Георги Георгиев - Jorrras, Викенти Комитски, ХР Стаменов, Камен Стоянов и призьорът - Самуил Стоянов. Шестимата са избрани от 37 кандидатствали. В представянето на всеки автор са включени създадени специално по този повод произведения или показани в самостоятелни и представителни групови изложби - живопис, рисунки, видео, обекти и инсталации.

Самуил Стоянов е завършил Художествената гимназия в Пловдив, а след това - Националната академия в София с „Керамика". От няколко години живее и работи в родния си град Добрич. Има собствено ателие за керамични уникати и сувенири. Излага активно у нас и в чужбина, включва се в групови изложби и акции.

Проект за сграда на световното правителство, 843 възела, 2009