Паметникът на полк. Каварналиев е в Шумен, вместо в Македония
Паметникът на полк. Каварналиев е в Шумен, вместо в Македония / DarikNews Валери Великов

Постоянната комисия по култура към общинския съвет в Шумен одобри поставянето на паметник на полковник Константин Каварналиев в Шумен. Комисията реши и, от общинския бюджет, да бъдат отпуснати 15 000 лева за ситуиране на паметника в новата среда и оформяне на околното пространство.

Полковник Каварналиев е роден през 1866 година в Шумен. Той ръководи 3 бригада от 3 Балканска дивизия, която спира, в продължение на 25 дни, настъплението на шесткратно превъзхождащи я по численост гръцки войски и спасява българските села в Югоизточна Македония. Загинал е на 23 юни 1913 година. Във връзка с това общината е предвидила паметникът на Каварналиев да бъде открит на 23 юни тази година, каза, по време на комисията, зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева.

На територията на днешна Македония е бил изграден паметник на полковник Каварналиев, който по-късно е бил разрушен. По инициатива на сдружение "Плиска" монументът е възстановен, но македонските власти категорично отказали той да бъде поставен на мястото на стария. За това от сдружението са решили паметникът да бъде ситуиран в Шумен, който е родният град на полковника.