Добричката болница ще има нов скенер, литотриптер и цистерна за течен кислород
Добричката болница ще има нов скенер, литотриптер и цистерна за течен кислород / netinfo

Добричката болница ще има нов компютърен томограф, съобщи за Дарик изпълнителният директор д-р Жанина Калинкова. До края на седмицата ще бъде подписан договорът за доставка.  Новият апарат е на цена от 800 хил. лева. Министерството на здравеопазването е осигурило 1млн. лева  за купуване и монтаж на апарата, както и за ремонт на залата, в която той ще бъде поставен.
Закупуването на нов  скенер беше обявено като приоритет в инвестиционната  програма на болницата  за 2009-та година, припомни  д-р Калинкова. Новият скенер е изключително необходим, тъй като  сега болницата разполага с един такъв апарат, който се ползва денонощно. 

До началото на месец юни в лечебното заведение ще бъде доставен и литотриптер - апарат за разбиване на камъни в бъбреците.  Литотриптерът е собственост на фирма, с която  ще се сключи договор за сътрудничество.  Приходите ще се разпределят между болницата и фирмата -собственик, която поема и поддръжката на новата апаратура, обясни д-р Калинкова.

Предстои в двора на болницата да бъде монтирана цистерна за течен кислород  като елемент от централната система за снабдяване с медицински газове на лечебното заведение, обяви още д-р Калинкова.