И БНТ склонна да жертва Аврамов за Евровизия
И БНТ склонна да жертва Аврамов за Евровизия / netinfo

След редицата музиканти, които се обявиха против песента „Илюзия” на Краси Аврамов, която ще ни представя на „Евровизия” в Москва, и от Българската национална телевизия, организатори на конкурса у нас, признаха, че са смутени от качествата й. Пред Дарик радио шефът на редакция „Музика и забава” Любен Кънчев обяви, че и в държавната телевизия имат съмнения относно начина, по който песента е била представена на финала на българската „Евровизия”.

 

В „Следобедният блок” Кънчев обясни, че има три изхода от скандалната ситуация. Първият възможен вариант е самият Аврамов да се откаже от възможността да ни представя в Москва. Ако той го направи, в руската столица ще отиде изпълнителят, класирал се на второ място на финала на българската „Евровизия”, в случая - Поли Генова. Вторият вариант - БНТ да се опита да помогне на Аврамов да изпълни песента по „приемлив” начин. И третият - България тази година да оттегли участието си в „Евровизия”. Ако се откажем обаче, това би ни създало известни проблеми догодина, смята още Любен Кънчев. Как да постъпи, Българската национална телевизия ще реши до края на месеца. 

 

Любен Кънчев: Вариантите за изход са следните. Краси Аврамов сам да се откаже, ако реши, че няма сили да изпълни тази песен. Вторият вариант е ние да работим с него, с наши професионалисти, те да направят така, че песента да бъде приемлива за изпълнение, да има качества и да не рискуваме.

 

Това означава ли, че вие също имате съмнения в качеството на песента?

 

Любен Кънчев: Е, как да нямаме съмнения? След като една песен се пее два пъти по различен начин. Естествено, че имаме съмнения.

 

Тоест и вие сте смутени от начина, по който се пее тази песен?

 

Любен Кънчев: Смутени сме, разбира се. Тази песен е силна песен. Тя е много сложна за изпълнение и ако бъде изпята добре от него на „Евровизия” – ще отиде на финала.

 

Това е малко нелепо, което казвате обаче. Излиза, че вие ще пращате Краси Аврамов на вокален педагог, за да се научи да пее?

 

Любен Кънчев: Не е точно така. Ние искаме да проверим възможността докрай какво може да се случи с тази песен.

 

Малко по-късно от Българската национална телевизия разпространиха официално становище, в което се казва, че ако се наложи, ще призоват Красимир Аврамов да се откаже от участието си в „Евровизия”. При отказ от страна на изпълнителя, в БНТ ще обмислят сериозно и възможността страната ни да няма свой представител на конкурса в Москва. Това обаче ще доведе до финансови санкции, които ще ни бъдат наложени от организаторите на „Евровизия”. 

 

Междувременно членове на групи от социалната мрежа Facebook протестираха пред сградата на БНТ срещу песента на Красимир Аврамов. Основните им искания са вотът от българския финал на „Евровизия” да бъде анулиран и да се проведе повторно гласуване. Протестиращите бяха пъти по-малко от броя на журналистите, дошли да отразят събитието. С тях се срещна и заместник-директорът на БНТ 1 Димитър Цонев. Според него напрежението около песента на Краси Аврамов е дошло предимно от факта, че „Илюзия” получи рекордните 55,52% от зрителския вот на финала на българската „Евровизия”.

 

Любен Кънчев обясни още пред Дарик, че Българската национална телевизия, като организатор, няма право нито да дисквалифицира Красимир Аврамов, нито да поиска прегласуване. Да бъде анулиран вотът поискаха и членовете на групата във Facebook, наречена „Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България”. Те създадоха онлайн петиция против песента на „човека-глас”.

Тя се намира на адрес: http://bgpetition.com/sprete_da_ni_lujete/index.html