Все повече българи умират при катастрофи
Все повече българи умират при катастрофи / снимкa: DarikNews, Надя Коцева

Има нарастване на смъртните случаи заради катастрофи по пътищата, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. По думите му статистиката сочи повече произшествия, но по-малко смъртни случаи в големите градове в сравнение с малките. По думите му това се дължи на възможносттта за по-скоростна реакция на „Бърза помощ”.

Вътрешният министър съобщи, че през 2008 г. са регистрирани над 8000 тежки пътно-транспортни произшествия. В следствие на това 1058 души са загинали, а близо 10 000 са били ранени. Статистиката сочи 0,4% увeличение на произшествията през миналата година в сравнение с 2007 г.

Над 2000 са пострадалите пешеходци, а 277 са загиналите, през 2008 г. Миков обясни, че основните причини за тежките произшествия са високата скорост, неправилното изпреварване и навлизането в лентата за насрещно движение. Вътрешният министър съобщи, че в най-кратки срокове в цялата страна ще се монтират стационарни радари.

От МВР смятат да инициират провеждането в училищата на час, в който на децата да бъде обяснено какво да правят, когато родителите им шофират.