Оказва се натиск върху делото за смъртта на българския студент в Париж
Оказва се натиск върху делото за смъртта на българския студент в Париж / снимкa: Sofia Photo Agency

Борислав Желязков, бащата на единия от обвинените за смъртта на българския студент в Париж Мартин Борилски, заяви, че по никакъв начин не е могъл и не може да окаже въздействие върху хода на делото за убийството. Тази седмица Великотърновският апелативен съд потвърди оправдателните присъди на Георги Желязков и Стоян Стоичков, които Шуменският окръжен съд призна за невинни в убийството на Борилски, чието тяло бе открито от френски пожарникари през 2000 година в квартирата му на улица “Льо Курб”.

Френските власти обявиха, че са събрали неопровержими доказателства за вината на подсъдимите. Хода на делото следи и посланикът на Франция у нас, който през седмицата също коментира съдебното решение. Делото се гледа в Шумен, въпреки че двамата обвиняеми са от Варна. Тамошните съдии си направиха отвод заради познанствата си с бащата на Георги Желязков, който е един от най-известните адвокати във Варна и е бивш зам.-шеф на варненското следствие. Ето какво още каза Борислав Желязков в предаването „Пропаганда” на Дарик:

„Никакво влияние не мога да упражнявам и това, че съм юрист не означава нищо. По никакъв начин, с никой от колегите си, не съм коментирал по това дело. Същото е поведението ми и в процеса. Българският съд си е спазил процедурата и си е свършил работата както трябва, категорично смятам, че е така”, твърди Борислав Желязков.

„Върху този процес се упражнява всякакъв натиск – и медиен, и политически, а не от моя страна, а както стана ясно напоследък и от посланици и т.н. Категорично считам, че не е работа на един посланик да обсъжда един процес, какъвто и да е той”, смята още Желязков.

Ето и какво каза в предаването „Пропаганда” адвокатът на семейството на убития студент:

„Тук става въпрос за убийство, при което има събрани доказателства. Нашата теза е, че са достатъчни, другата теза е, че са недостатъчни. За да направим отзвук, аз трябва да застъпя моята теза, а по закон нямам това право. Утре пак ще казваме, че няма правосъдие”, коментира още той.

„Нали чухте министъра на правосъдието. Независимо, че не ме устройва решението и съм убеден, че е извършено убийството и, че е доказано, не мога да си позволя да нарушавам закона. Имам претенциите, че законът трябва да се спазва и така и аз го спазвам. Работя пред цялата втора инстанция, плюс това работя и по делото във Франция чрез моята дъщеря, която там е адвокат. Във Франция паралелно се водеше разследване по всички правила и техни закони, сега е внесено в съда, ако тук не ги осъдят, ще ги осъдят там”, обясни още адвокатът.