Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая Хитрино
Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая Хитрино / БГНЕС, архив
Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая "Хитрино"
92226
Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая "Хитрино"
  • Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая "Хитрино"

Прокуратурата няма да се конкурира с разследващи фирми по случая с трагедията в Хитрино, обяви в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя присъства на открит урок за интернет педофилията и други киберпрестъпления пред ученици от гимназията за чужди езици „Васил Левски"

Това, което прокуратурата може да коментира и то с разрешението на наблюдаващия прокурор, е, че са извършени повече от 45 групи следствени действия и този процес продължава, коментира Арнаудова. Тя уточни, че са назначени 35 технически експертизи.

Разследват три версии за трагедията в Хитрино (ВИДЕО)

"Делото е експертно и дотолкова, доколкото за прокуратурата е важно да се позове и да вземе решенията си въз основа на експертен опит, това, което категорично можем да твърдим, независимо че има назначена експертиза и тя все още не е изготвена, е резултат от огледа на местопроизшествието и фиксирания в него момент, в който следователите от Националната следствена служба посетиха мястото на произшествието", обясни прокурор Арнаудова.

Става въпрос за това, че пет часа след взрива, когато жителите на селото все още не бяха евакуирани и достъпът до него не беше забранен, група следователи са фиксирали в снимков материал моментното положение и състояние на стрелките по железопътната линия.

Проговори главният машинист на влака убиец от Хитрино (ВИДЕО)

"Стрелката, за която различни източници предоставят различна информация според това, което нашите следователи установиха, е, че тя е поставена в правилно положение и е заключена. Нищо повече. Ключът от заключването на тази стрелка е намерен и е фиксиран и е фотографиран в будката на стрелочника, което за нас означава категорично, че е била заключена, в каквото състояние ние я намерихме стрелката и ключът е бил на мястото, където трябва да се намира. Затова е изключително малка вероятността това, което се твърди от основно фирмата собственик на жп композицията, че стрелочникът е виновен или някаква нередност в частта около стрелката, категорично не е обосновано от нашия доказателствен материал", каза Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор припомни, че разследването е изключително сложно като фактология и от правна гледна точка, а експертизите все още не са приключили. Когато това стане и ако след тях има нови обвинени лица, те ще станат ясни на обществото.

Историята на един герой от Хитрино

Докато работата не бъде приключена, прокуратурата не твърди, че единствено и само двамата машинисти са виновни, каза Румяна Арнаудова. "Нека експертите обаче дадат отговор на поставените от прокурора въпроси и едва тогава ще преценим възможно съпричиняване на този най-тежък резултат. Законовият срок по принцип е двумесечен. Ако се наложи, той може да бъде удължен до шест месеца и разбира се, в случай на необходимост той може да бъде удължен до момента, в който съберем всички факти; до момента, в който стигнем до изводи и предадем всички виновни на съд", каза тя.

Други новини от Бургас