Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си
Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си / БГНЕС
Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си
91938
Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си
  • Историята на един герой от Хитрино, който рискува живота си, изпълнявайки задълженията си

Какво е да рискуваш живота си, за да предотвратиш по-голямо бедствие? Някои хора го наричат изпълнение на служебните задължения. Ерол Шакир е точно от тях. Това е дежурният ръководител движение на гара Хитрино на 10 декември, когато там дерайлира товарна композиция от цистерни, пълни с пропилен и пропан бутан. В първите минути на инцидента Ерол успява да изключи електричеството, да спре идващия от съседната гара пътнически влак и да се обади на 112. С действията си на практика спасява десетки животи. А през това време гледа как облакът със запалим газ отива към собствения му дом.

Оставиха в ареста главния машинист на влака, причинил трагедията в Хитрино, освободиха помощника му

Ерол Шакир е човекът, който в първите минути след дерайлирането на товарния влак предприема действия за обезопасяване на района. Изключва електричеството в контактната мрежа, спира идващия пътнически влак и се обажда на 112, за да съобщи са станалото. А през това време гледа как газът се разпростира към собствения му дом.

"Не съм се уплашил. Там седях и всичко се случи пред очите ми. Видях газта как се разстила като мъгла и се притесних са вкъщи какво ще стане. Когато се чух с жена ми и разбрах, че е добре се зарадвах и й казах да бяга".

Наградиха медиците от УМБАЛ „Св. Марина" заради спасените пациенти от Хитрино

И въпреки, че вижда как домът му гори Ерол Шакир запазва самообладание и продължава да изпълнява служебните си задължения. А мисълта да избяга не минава за нито момент през ума му.

"Не, как да ми минат такива мисли? Не бях напуснал. Дойде ми смяната. След това си отидох вкъщи, понеже и у нас всичко гори. Полицаите започнаха да правят евакуация".

В социалните мрежи колегите на Ерол го наричат герой. Той обаче не се възприема така и е категоричен, че всичките му колеги са достатъчно големи професионалисти и биха се справили по същия начин като него.