За първи път пред NOVA говори машинистът, управлявал влака убиец в Хитрино. „Има хора, които искат да ме чуят и е редно да кажа и аз нещо и да ми олекне", казва Димитър Михнев - главният машинист на товарната композиция, която предизвика трагедията в Хитрино на 10 декември миналата година. „И аз се мъча да си обясня защо толкова късно съм започнал да намалявам скоростта", разказва той. По думите му "вината е обща".

Повече подробности от разговора вижте във видеото, а цялото интервю с Димитър Михнев можете да гледате в предаването „Комбина" по NOVA в неделя.

Появиха се ексклузивни кадри от взрива в Хитрино (ВИДЕО)

Товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар взе седем жертви, близо 30 души бяха ранени, а десетки къщи, погълнати от пламъците, изцяло или частично разрушени. Заради операция по обезопасяване, източване и изтегляне на цистерните от Хитрино се наложи евакуация на жителите на селото. Хората влязоха в къщите си десет дни след трагичния инцидент.

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Междувременно прокуратурата обвини за случилото се двамата машинисти на товарната композиция. Техническата експертиза е показала, че влаковата композиция се е движила с превишена скорост - 78 км/ч, при ограничение за влизане в отклонение, както се е налагало от 40 км/ч. С тази скорост влакът е влязъл в района на гарата и според обвинението това е причината да дерайлира. При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ. При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В стая в сградата е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, обясниха тогава от обвинението, позовавайки се на първоначалните данни.

Кука на теглич пробила цистерната при аварията в Хитрино

От своя страна транспортният министър в оставка Ивайло Московски посочи също, че влакът се е движил с превишена скорост и след като пет от цистерните минават през стрелката, започва дерайлирането. По думите му куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия, стана ясно още от обясненията на прокуратурата. На 19 декември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора. На съдебно заседание преди Коледа съдът остави в ареста главния машинист Димитър Михнев и пусна помощника му Калоян Петков, тъй като според съда именно първият машинист е трябвало да съблюдава за спазването на правилата.

Съдът пусна под гаранция главния машинист на влака-бомба от Хитрино

В началото на новата година Михнев бе пуснат от ареста под гаранция от 10 000 лева, след като Варненският окръжен съд измени мярката му за неотклонение, наложена от Окръжния съд в Шумен.

Проговори главният машинист на влака убиец от Хитрино (ВИДЕО)
netinfo

Държавата отпусна 10 млн. лева за Хитрино след трагедията, над 2 млн. лева дарения събра акция на БЧК. Очаква се инфраструктурата на селото да се възстанови с европари.

Държавата отпусна милиони за Хитрино, 26 сгради в селото са разрушени

Жителите на Хитрино, чиито къщи са разрушени, ще прекарат следващите месеци във временни жилища и фургони. Премиерът в оставка Бойко Борисов обеща, че напролет селото ще стане едно от най-хубавите у нас, а кметът на Хитрино се закани със "съд до дупка" за трагедията.

снимки в текста: МВР-Шумен

Източник: nova.bg