Кадри от взрива на гара Хитрино показа NOVA. На записа от охранителна камера се вижда моментът, в който влакът влиза в гарата. Записващите устройства са запечатали и първите секунди от експлозията.

Трагедията в шуменското село отне живота 7 души и остави десетки без дом.

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Обвинени за инцидента са главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков.

Според данните на прокуратурата влакът се е движил с два пъти по-висока от допустимата скорост при влизането си в отклонение на гарата в Хитрино, което довело до дерайлирането на цистерните. Първоначалнатата съдебно-техническа експертиза доказа, че влаковата композиция се е движела с 78 км/ч при позволени 40 км/ч.

Каква е причината за дерайлирането? Прокуратурата каза: скоростта, но фирмата  отговаря: не е само тя.

"Не може да се случи само от скоростта според нашите експерти. Това е комплекс от фактори - незаключената пета стрелка, която не е била в крайна позиция, да определи маршрута на влака и е дала възможност част от влака да е по едната линия, а другата част да започне движение по четвърта линия, което е довело до усукване на влака и е предизвикало скъсването", обясни инж. Димитър Баев.

До заключенията стигнали международните експерти, наети от "Булмаркет", които властта не допусна до мястото на инцидента. А прокуратурата изключи тяхната версия още в началото на разследването.

В крайна сметка обвинения бяха повдигнати само на машинистите, защото карали с превишена скорост. А "Булмаркет" обвинява жп релсите и петата стрелка. Признава обаче и за превишението на скоростта. И казват, че, ако влакът се е движел с 40 км/ч, при незаключена стрелка, са щели да дерайлират още първите вагони.

Кука на теглич пробила цистерната при аварията в Хитрино

На съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание след инцидента министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че кука на теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино.

Композицията била от 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч, но композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода, обясни министърът.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар, посочи още той.

Източник: nova.bg