Държавата отпусна милиони за Хитрино, 26 сгради в селото са разрушени
Държавата отпусна милиони за Хитрино, 26 сгради в селото са разрушени / Областна дирекция на МВР-Шумен

Правителството отпусна 10 милиона лева за спешно справяне с последиците от инцидента в село Хитрино. Половината от сумата ще бъде преведена още днес на община Хитрино, а другата половина ще бъде насочена към фонд на социалното министерство и ще бъде разпределена според нуждите на всяко от пострадалите домакинства в селото.

Според данните, представени от финансовия министър Владислав Горанов, 26 сгради в селото са разрушени и негодни за обитаване, а щетите по жп инфраструктурата към момента се оценяват на близо милион и половина лева.

До петък екипи на община Хитрино и на социалното министерство трябва да подготвят програма за подпомагане на всички пострадали при инцидента хора. За нея се отпускат 5 милиона лева от централния бюджет към фонда "Социална закрила".

Душите ни как ще се излекуват, питат се в Хитрино

Ресорният министър Зорница Русинова обясни към какво ще бъдат насочени парите: "Добро възстановяване на домакинствата със социален пакет в случай на необходимост, с грижа за пострадалите семейства, ако има необходимост, и допълнителни лечения".

След като приключи обезопасяването на село Хитрино, ще започне реконструкцията на по-леко пострадалите къщи, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. За хората, които са останали без дом обаче, предстои да решат кои имат желание и възможност да прекарат следващите месеци при роднини и кои имат нужда да ползват временни жилища тип фургон и подобни, каза Дончев. Подготовката за разполагането на временните жилища тече и то трябва да е факт в следващите дни.

Открита е банкова сметка за дарения за Хитрино

Вече има авансово одобрение от Европейската комисия за препрограмиране на Програмата за развитие на селските райони и оперативната програма "Транспорт", допълни Дончев. Първата програма може да финансира възстановяване на пътища, ВиК и друга инфраструктура, а по втората ще се търси възможност за построяване на разрушената жп линия.

Държавата отпусна милиони за Хитрино 26 сгради в селото са разрушени
netinfo

След като стане ясно кой носи отговорност за инцидента, ще бъде потърсена и финансова компенсация, увери вицепремиерът. "Без значение дали говорим за виновно лице или отговорни институции, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. Нито държавата, нито общината могат да чакат дългите съдебни процедури, които следват извършването на следствените действия, нито да чакат не толкова бързите действия по изплащане на средствата от страна на застрахователите. Трябва да се действа веднага", коментира Дончев.

* * *

Товарна композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира на гарата в Хитрино в сутрешните часове на 10 декември. Поради теч от една от цистерните на газ, който се е възпламенил, пожар изпепели десетки къщи в близост до гарата. Огнената стихия взе седем жертви, близо 30 души пострадаха, някои от които тежко.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото

Заради обезопасяване на района и операция по източване на цистерните се наложи жителите на селото да бъдат евакуирани. Очаква се след като съдовете бъдат изпразнени, да започне разчистване на терена и възстановяване на населеното място от щетите.

Потвърдиха: Влакът в Хитрино се движел с по-висока от разрешената скорост

Междувременно се очакват кранове от Румъния, които да вдигнат цистерните от мястото на инцидента.

Машинистите признали пред собственика на "Булмаркет", че са влезли с висока скорост

Версиите за трагедията в Хитрино към момента са много и те ще могат да се потвърдят или отхвърлят едва след като започнат реалните следствени действия на място. Разследването бе временно преустановено до източването на цистерните. Данните от скоростомерната лента на локомотива показват, че товарният влак, дерайлирал в Хитрино, се е движел с по-висока от разрешената скорост. Не може да се направи категоричен извод, че това е причината за инцидента, обясни директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт.