Путин отказа на военните да се възобновят ударите по Алепо
Путин отказа на военните да се възобновят ударите по Алепо / БГНЕС, архив

Президентът и главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин смята за нецелесъобразно възобновяване на въздушните удари в Алепо. Това съобщи пред журналисти президентският говорител Дмитрий Песков.

Прекъсването на руските въздушни удари по терористите в Сирия се отнася единствено за Алепо, заяви днес пред журналисти руският президентски говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Хуманитарната пауза е само в района на Алепо", каза той.

Руската армия поиска от Путин разрешение за възобновяване на ударите в Алепо

Русия си запазва правото в случай на крайна необходимост да използва всички налични средства за противодействие на провокациите на терористичните групировки в Алепо, посочи Песков, коментирайки искането на руския генерален щаб към Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили, да бъдат възобновени въздушните удари по източната част на Алепо.

Руско министерство: 3 деца са убити в Алепо при обстрел от сирийски бунтовници

Говорителят каза, че засега руският президент смята за ненужно да бъдат възобновявани въздушните удари в Сирия.

Мотивът му е, че това ще даде време на САЩ да разграничат терористичните групировки от умерената опозиция, както и че ще позволи на въоръжените бойци и гражданското население да напуснат Алепо, посочи Песков, цитиран от Ройтерс.
Той заяви, че стратегическите решения за хода на операцията в Сирия ще взема Путин, а генщабът - за оперативното ръководство.

ЕС не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия

"Без съмнение генералният щаб осъществява оперативното ръководство, но що се отнася до поставянето на стратегическите задачи и вземането на стратегическите решения - те са работа на (върховния) главнокомандващ", каза Песков, цитиран от ТАСС, в отговор на въпрос кой ще взема решенията за прекратяване на хуманитарната пауза в Алепо и другите военни действия на Руската федерация в Сирия.

Той посочи, че "решенията за по-нататъшните действия ще се вземат в зависимост от обстановката". Дали ще се обявяват предварително или не ще зависи от това доколко би било целесъобразно, каза Песков.

ООН с критика за провала на евакуация на болни и ранени от Алепо

При вземането на такива решения ще се отчита становището на генщаба и информацията, която идва от самата Сирия.

Песков каза още, че нови контакти между Путин и Обама за Сирия в близко време не се планират.

Източник: БТА, БГНЕС