ЕС не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия
ЕС не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия / Guliver/Getty Images

Европейският съюз не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия

Могерини уточни, че нито една страна членка не е предложила наказателни мерки срещу Москва заради подкрепата й за режима в Дамаск и бомбардировките на северния сирийски град Алепо. ЕС обаче може да включи още сирийци, обвинени в нарушаване на правата на човека и военни престъпления, в санкционния си списък, отбеляза в същото време тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Могерини направи това изявление в Люксембург преди началото на срещата на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

По-рано Ройтерс предаде, позовавайки се на дипломати, че Великобритания, Франция и Германия ще се опитат да убедят днес ЕС да осъди руската въздушна кампания в Сирия и да наложи още санкции на режима на сирийския президент Башар Асад.

Асад: Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия

Преговори през уикенда между САЩ, останалите западни сили и Русия не доведоха до пробив за възобновяване на примирието и осигуряване на хуманитарен достъп в Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Постигането на консенсус в ЕС за налагане на санкции срещу Русия заради Сирия е невъзможно, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ТАСС.

Той освен това предупреди, че наказателните мерки биха били контрапродуктивни.

Политическото решение на конфликта в Сирия изисква широк открит диалог с Русия и други страни, заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС.

Горбачов: Светът се приближава към опасната зона

Френският му колега Жан-Марк Еро каза преди срещата в Люксембург , че ще бъдат разгледани всички начини за оказване на натиск върху режима в Дамаск и неговите съюзници.

Русия "действа в Сирия на страната на Асад по логиката на унищожението. Когато гледаме Алепо, си спомняме за Грозни", заяви Еро.

Източник: БТА