Горбачов: Светът се приближава към опасната зона
Горбачов: Светът се приближава към опасната зона / Guliver/Getty Images

Светът се приближава към опасната зона, предупреди бившият съветски лидер Михаил Горбачов на фона на засилващото се напрежение между Москва и Вашингтон заради сирийския конфликт, предаде Франс прес.

Русия съжалява за прекратените от САЩ контакти относно Сирия

"Мисля, че светът се приближи до опасна зона", заяви Горбачов пред РИА "Новости". "Не бих искал да давам конкретни препоръки, но искам да кажа: трябва да спрем. Трябва да се поднови диалогът. Прекратяването му беше най-голямата грешка", подчерта бившият президент на СССР.

Отношенията между Вашингтон и Москва вече са достигнали най-ниското си равнище поради анексията на Крим и започналия през 2014 г. въоръжен конфликт в Източна Украйна. Те се влошиха още повече след провала на мирното споразумение в Сирия, договорено от САЩ и Русия миналия месец. То продължи само седмица, припомня АФП. След това армията на сирийския президент Башар Асад, подкрепяна от руската авиация, започна офанзива за превземане на град Алепо и напредва улица по улица в опит да си възвърне източната част на втория град в Сирия. Бунтовниците контролираха Алепо от 2012 година.

САЩ сложиха край на преговорите с Русия за Сирия

Сирийската офанзива беше осъдена от САЩ и западните страни, но в събота Москва наложи вето на предложената от Франция резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която се искаше прекратяване на бомбардировките.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. са загинали най-малко 300 000 души. Кризата доведе до най-тежката хуманитарна катастрофа след Втората световна война, припомня АФП.

Русия публикува пълния текст на споразумението със САЩ относно Сирия

В изявление през април бившият президент на СССР приветства усилията на Русия и САЩ за постигане на мир. Този път той ги призова да се върнат към основните приоритети - съкращаването на ядреното оръжие, борбата с тероризма и предотвратяването на екологична катастрофа. "В сравнение с тези предизвикателства, всичко останало отстъпва на втори план", подчерта Горбачов.

Източник: БТА