Руската армия поиска от Путин разрешение за възобновяване на ударите в Алепо
Руската армия поиска от Путин разрешение за възобновяване на ударите в Алепо / БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи, че генералният щаб на руската армия е поискал от президента Владимир Путин разрешение да възобнови въздушните удари срещу бунтовници в сирийския град Алепо, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Русия не е нанасяла удари там от 10 дни. Искането е отправено заради възобновяването на активните бойни действия на бунтовниците и гибелта на мирни жители.

Руско министерство: 3 деца са убити в Алепо при обстрел от сирийски бунтовници

Началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Сергей Рудской съобщи, че бунтовнически отреди са се опитали да навлязат в източната част на Алепо. В настъплението са участвали три групировки от Западно Алепо с поддръжката на 20 танка и 15 бронетранспортьора. Заедно с това бунтовници от Източно Алепо и техните покровители са организирали атака в района на хуманитарен коридор и се е стигнало до многобройни жертви сред населението и сред правителствените сили. При тези нападения са унищожени 8 танка и 5 бронетранспортьора. Атаките са приключили без успех, каза Рудской.

ЕС не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия

Той съобщи, че от 10 дни Русия и Сирия не използват авиацията си в радиус от 10 километра от Алепо. Руският военен каза, че ударът вчера срещу училище в район под контрола на правителствените сили в Алепо и в близост до хуманитарен коридор е бил нанесен от групировка, която е част от така наречената умерена опозиция. В това нападение загинаха 12 души, сред които и 3 ученици, а 14 души са били ранени, в това число и 10 ученици.

Източник: БТА