Тръмп размахва плашилото на фалшифицирани избори
Тръмп размахва плашилото на фалшифицирани избори / БГНЕС, архив

Три седмици преди президентските избори в САЩ кандидатът на републиканците Доналд Тръмп все по-енергично размахва плашилото на фалшифицирания вот в полза на съперничката му от Демократическата партия Хилари Клинтън, а съпартийците му се стремят да смекчат неговите думи, предаде Франс прес.

"В допитванията сме с близки позиции, но можете ли да повярвате, че ще загубя голям брой избирателки заради събития, които никога не са случили? Медиите нагласят изборите", заяви днес в Туитър бизнесменът, който е обвинен от десетина жени в сексуален тормоз или посегателство.

Клинтън води пред Тръмп, показват проучванията

Мнозина официални представители както на демократите, така и на републиканците се тревожат от потенциалните последици на такива изказвания пред наелектризирани тълпи и кандидатът на Републиканската партия за вицепрезидент Майк Пенс се постара да успокои напрежението.

"Абсолютно ще приемем изборните резултати", заяви Пенс пред телевизия Ен Би Си и припомни, че Тръмп се е ангажирал за това в първия телевизионен диспут.
"Ще се борим до 8 ноември и естествено ще приемем волята на американския народ", увери Пенс.

US политолог: Очаква се Клинтън да победи Тръмп с комфортна преднина

Снощи тази позиция бе изразена и от председателя републиканец на Камарата на представителите Пол Райън.

"Нашата демокрация е основана на доверието в резултата от изборите и Пол Райън е напълно убеден, че щатите ще произведат тези избори честно и почтено", заяви говорителката на Райън Ашли Стронг.

Тръмп отхвърли обвиненията за извършени сексуални посегателства

Според публикувано днес проучване на избирателните нагласи на Ен Би Си и в. "Уолстрийт джърнъл" Клинтън води с 11 процентни пункта пред Тръмп - 48 на 37 процента. В друго допитване, на Ей Би Си и в. "Вашингтон пост", преднината й е 4 пункта - 47 на 43 процента.

Скандален запис компрометира Тръмп, той се извини (ВИДЕО)

По-тревожно за Тръмп е изследването на телевизия Си Би Ес за съотношението на силите в дузина ключови щати, според което 70 процента от избирателите не смятат, че Тръмп уважава жените. Жените са преобладаващо на страната на Клинтън й това помага за преднината й с 6 процентни пункта пред Тръмп в стратегически важни щати, отбелязва АФП.

Източник: БТА